De kennis achter de innovatie
Aan het woord is Michiel de Vries, Research Team Lead bij Solynta: “Solynta is de uitvinder van de hybride aardappel en hiermee koploper op het gebied van innovatief pootgoed en veredelingstechniek’. Deze innovatie maakt het mogelijk aardappelen te telen uit uniform echt zaad. Het resultaat van hybride veredeling is een ras dat uit echt zaad geteeld kan worden, dit echte zaad is vrij van ziekten en klein, wat voordelen heeft voor oogstzekerheid, oogstkwaliteit, transport en opslag. Op dit moment duurt de opbouw van uitgangsmateriaal voor marktintroductie (pootgoed) 9 jaar, met hybride zaden kan de opbouw van een nieuw ras in 1,5 jaar plaatsvinden. Een beschrijving van de werking van een van de essentiële genen om hybride aardappelen te veredelen hebben we vorig jaar in het wetenschappelijk toptijdschrift Nature gepubliceerd.
Van het lab naar letterlijk veldwerk
Binnen dit project wordt de teelt van hybride aardappelen voor het eerst op grotere schaal in de praktijk getest. In de reguliere aardappelkweek worden aardappelen verkregen uit pootaardappelen. Hybride aardappelen komen uit zaden, die worden opgekweekt in een beschermde omgeving en deze jonge planten worden in de aardappelrug geplant. Deze methode is op kleine schaal, in proefveldjes van enkele vierkante meters met succes getest. De uitdaging nu is om deze techniek op te schalen. Dat wil zeggen dat er nu onderzoek plaatsvindt naar uitvoerbaarheid op hectare schaal. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. ‘Hier is het belangrijk om watermanagement te timen en met precisie uit te voeren, dit kan bijvoorbeeld met een drip-systeem in plaats van met reguliere beregening’. Daarnaast is het noodzakelijk om onkruidbeheersing op een andere manier uit te voeren dan bij reguliere aardappelteelt. Normaal wordt een aardappel in het veld gepoot waarover de rug wordt gelegd. Vanuit de rug ontwikkeld de knol zich tot een plant. Binnen de nieuwe methode wordt er in de rug direct een plantje gezet, wat in wezen vergelijkbaar is met het planten van uien, kolen of sla.
De stimulerende werking
Solynta is van startup naar scale– up gegaan mede door de beschikbare publieke gelden. Deze middelen bieden de mogelijkheid aan om sneller grotere stappen te maken. Waardoor bijvoorbeeld het opschalen van laboratoriumschaal naar hectareschaal veel sneller ontwikkeld kan worden. Daarnaast geven de gelden de onderneming de ruimte om zelf de focus en koers te bepalen. Dit zou anders zijn wanneer deze innovatie met andere financieringsmiddelen ondersteund zou zijn. Door de subsidie vanuit Stimulus is het tevens mogelijk gemaakt dat de teler sneller aanpassing in de bewaringsmethodiek heeft kunnen ontwikkelen. In de schuren zijn innovatieve bewaarmethodes toegepast. Waar voorheen chemicaliën gebruikt of vereist werden voor de goede bewaring van aardappelen wordt er nu naar alternatieven gezocht die minder belastend zijn voor het milieu. Bij de huidige bewaarmethodiek kunnen de aardappelen goed gehouden worden met minder energieverbruik en daarmee een kleinere CO2-afdruk.