Een voedingsbodem voor kennis
Het draait in het project hoofdzakelijk om kennisoverdracht. Gedurende het project werd via studiegroepen kennis overgebracht om bodemkwaliteit te verbeteren en verspilling tegen te gaan. Marijgje Wijers van ZLTO kijkt met heel veel plezier en genoegen terug op een prachtig project: “De timing was goed en vanuit de boeren was er daarnaast veel positieve feedback op de werkwijze en resultaten.”
Enkele leerpunten van dit project die meegenomen worden in de vervolgprojecten zijn gekoppeld aan de huidige trends. Marijgje Wijers licht toe: “We merken dat het steeds moeilijker is om de studiegroepen vol te krijgen. Daarnaast committeren boeren zich minder snel aan studiegroepen en schrijven ze zich alleen in wanneer het onderwerp hen past. Dit is echter geen verkeerde beweging omdat wij als organisatie hierdoor gestimuleerd worden om hogere kwaliteit maatwerk te leveren om het nog interessanter te maken voor de boeren.”
Wie zaait zal oogsten
Het project is de basis geweest om de nodige kennis onder de boeren te brengen. De volgende stap en een ‘call to action’ worden in het vervolgtraject opgepakt in de vorm van het project ‘Bodem Up’. Daarin ligt de nadruk meer op kleinschaligheid. Kleinschalige overdracht zorgt voor een betere absorptie van kennis, wat ook een van de leerpunten is.
“Door de groepen kleiner te maken is er meer ruimte voor individuele vragen van deelnemers, waardoor er veel gerichter ingegaan kan worden op de specifieke kennisbehoefte van het individu. Daarnaast komt er sneller een dialoog op gang met meer ruimte voor maatwerk. Ook is het bystander-effect kleiner in deze vorm. Door groepen kleiner te houden is de individuele inbreng ten opzichte van het groepstotaal groter waardoor de motivatie om actief deel te nemen ook groter is”, aldus Marijgje Wijers.
Wat maakt dit project uniek?
ZLTO hecht er veel waarde aan dat alle belangen worden behartigd op weg naar een maatschappelijke transitie. De concrete vraag voorafgaand aan het project was dan ook “Waar wil men naartoe en wat is daarvoor nodig?” Marijgje Wijers: “Het resultaat van het project is dat er enorm veel boeren nu bekend zijn met de mogelijkheden die bodem, waterkwaliteit en verspilling bieden in het kader van de landbouwtransitie. Daarnaast is er op een hele goede manier samengewerkt tussen de betrokken partners. De dialogen en overleggen verliepen constructief en men gunde elkaar de ruimte om individuele kennis en kunde over te brengen.”